- Start
- Om förbundet
Svenska Arkivförbundet
Vi driver på utvecklingen av det svenska arkivväsendet, med utgångspunkt i de enskilda arkiven
Svenska Arkivförbundet är riksorganisation för den enskilda sektorns arkiv. Denna sektor omfattar arkiv från näringslivet, civilsamhället och privatpersoner. Dessa arkiv innehåller värdefull information om människor, företag och organisationer, men också om historiska samhällsförändringar och olika tanketraditioner. Arkiven utgör grunden för samhällets kunskapsutveckling. Till skillnad från de två offentliga arkivsektorerna omfattas inte enskilda arkiv av handlingsoffentlighet eller Arkivlagens krav på bevarande. Arkivering sker på frivillig basis.
Svenska Arkivförbundet arbetar för att skapa goda förutsättningar för arkivering av dessa informationsbestånd, upplysa om arkivens roll i samhällsutvecklingen samt att stärka och synliggöra denna del av vårt gemensamma kulturarv.
Historik
1968 bildades Folkrörelsernas Arkivförbund som en paraplyinstitution för alla föreningsarkiv. Bland medlemmarna fanns också ett stort antal riksorganisationer av folkrörelsekaraktär, från bland annat idrottsrörelsen, frikyrkorörelsen, fackföreningsrörelsen, politiken och folkbildningen.
1986 bildades Näringslivsarkivens Samarbetsorganisation, som 1987 bytte namn till Näringslivsarkivens förening. Föreningen fungerade som en paraplyorganisation för näringslivsarkiven och näringslivsorganisationer.
2014 genomfördes en kartläggning på initiativ av de båda organisationerna för att undersöka möjligheterna till ett samgående eller etablerande av en helt ny arkivorganisation. Det fanns ett behov av en samlande kraft och en gemensam röst för den enskilda arkivsektorn.
2018 beslutade de båda förbunden att bilda ett nytt arkivförbund: Svenska Arkivförbundet. Det nya förbundet fick i uppdrag att arbeta brett och inkluderande för all typ av enskild arkivverksamhet, oavsett om den sker inom privat eller offentlig sektor, inom civilsamhället eller näringslivet.