Vårkonferens
Den 7-8 maj samlas vi på det vackra Marinmuseum i Karlskrona för att dyka in i en värld av arkiv, kulturarv och digitalisering. Under dessa två dagar kommer vi att utforska de senaste trenderna inom arkivsektorn, diskutera viktiga kulturpolitiska frågor och ta del av spännande forskning. Det blir en fantastisk möjlighet att nätverka med kollegor, utbyta idéer och inspireras av experter inom området.
Datum: Onsdag 7 maj kl. 12.30 – Torsdag 8 maj kl. 13.00 (14.00)
Plats: Marinmuseum, Bastionsgatan, Karlskrona.
Form: Endast fysiskt deltagande.
Konferensavgift medlem: 2 200 kr/person, tvådagars entréavgift till museet ingår.
Konferensavgift ej medlem: 3 000 kr/person, tvådagars entréavgift till museet ingår.
Anmälan: Här anmäler du dig.
Anmälan är bindande, men kan överlåtas till en kollega vid förhinder. Det går inte att anmäla sig till valda delar av konferensen till en reducerad avgift.
Sista anmälningsdag 16 april.
Program
Med reservation för ändringar.
Onsdag 7 maj
10.00 Museet öppnar
12.30 Registrering och mingel
13.00 Konferensen öppnas, Katarina Carlsson, Svenska Arkivförbundet och Mats Persson, Marinmuseum
Välkomna till årets Vårkonferens med Svenska Arkivförbundet och till Marinmuseum i Karlskrona!
13.10 Inledande anförande, TBA
En inledande reflektion om kulturarvet, digitalisering och arkivens roll i samhället.
13.20 Marinmuseum, Mats Persson med kollegor
Marinmuseum i Karlskrona bevarar Sveriges marina kulturarv genom att visa upp historiska fartyg och marina föremål. Museet har ett omfattande arkiv med över 20 000 ritningar, kartor och sjökort samt mer än 250 hyllmeter med olika handlingar. Arkivet innehåller dokument som rör den svenska marinens historia, inklusive ritningar från Karlskronavarvet och fotografier från Örlogsvarvet.
13.50 Forskning om AI och arkiv, Johannes Widegren, Linnéuniversitetet
Johannes Widegren är doktorand inom digital humaniora vid Linnéuniversitetet sedan november 2023. Han jobbar med ett projekt som undersöker riskerna och möjligheterna med att tillämpa AI-teknologier för att förbättra sökbarheten och organiseringen av digitala arkiv. Med ett särskilt fokus på samiska arkiv som utmanar den traditionella svenska historieskrivningen ska projektet ta reda på i vilken utsträckning AI kan hjälpa till att framtidssäkra samiskt kulturarv.
14.20 Fika
14.50 En variant på e-arkiv, Lars-Erik Hansen, TAM-arkiv
Hur har TAM-Arkiv löst den digitala informationsförvaltningen? Lars-Erik Hansen, arkivchef i tjugo år, berättar. TAM-Arkiv är TCO:s och Sacos arkivinstitution och hanterar dokument från 47 organisationer. Med tio kilometer pappershandlingar är åttio procent av materialet ordnat. Dessutom bevarar TAM-Arkiv årligen webb-sidor från 50 organisationer och tar emot cirka två terabyte filer. TAM-Arkiv stödjer sina medlemsorganisationer med digital hantering och har utvecklat en hållbar mottagningsprocess med hård- och mjukvara.
15.20 Nordisk utblick: digitalisering, norska Arkivforbundet och danska Sammenslutningen af lokalarkiver
Svenska Arkivförbundets systerorganisationer presenterar senaste nytt rörande digitalisering från Norge och Danmark.
15.40 Bensträckare
16.00 Förbundsstämma, Svenska Arkivförbundet
Svenska Arkivförbundet håller ordinarie förbundsstämma. Här finns all information och samtliga handlingar.
17.00 Dagen avslutas
19.00 Konferensmiddag, Marinmuseum
Torsdag 8 maj
8.50 Dag ett summeras och dag två inleds
9.00 Uppsatsstipendiat 2025: utdelning och forskningspresentation
Svenska Arkivförbundet utlyser varje år ett uppsatsstipendium till en student som forskat i eller om enskilda arkiv. Traditionsenligt presenteras forskningen kortfattat på Vårkonferensen.
10.00 Fika
10.30 Barnens forskarbyrå – nytt ljus på arkiven för en ny generation, Katarina Hurtig och Anneli Rundström Karlsson, Folkrörelsearkivet i Västerbotten
Från arkivens källor har vi skapat Barnens Forskarbyrå – en gestaltad plats där unga på ett lustfyllt sätt får lära om arkiv, person- och släktforskning, historiebruk och hur historia blir till. I projektet Tillsammans berättar vi historien har programmet och metodutvecklingen av Barnens Forskarbyrå stått i fokus. I samverkan mellan arkiv, museum och lokalhistoriska föreningar har möjligheter skapats för gemensamma aktiviteter, mervärden och nya samarbeten.
11.00 Nyheter från Riksarkivet, Maud Almström Blom, Riksarkivet
Riksarkivet presenterar nyheter från deras verksamhet och inom ramen för rådgivningsuppdraget gentemot den enskilda arkivsektorn.
11.15 Nyheter från Svenska Arkivförbundet, Amanda Vesterlund, generalsekreterare
Svenska Arkivförbundet informerar om projekt, satsningar och planer från och för de närmaste åren.
11.30 Konferensen sammanfattas, moderator
11.40 Lunch
Bistro Skeppsgossen, Marinmuseum
13.00 Valbara visningar och workshops
Begränsat antal platser, först till kvarn
Visning: Marinmuseum
Det som började som två små modellkammare på 1700-talet är idag ett av sydöstra Sveriges största turistmål med hundratusentals besökare varje år. Följ med på en visning av galjongsfigurer, ubåtar och mycket mer!
Workshop: Barnens forskarbyrå – avdelningen för okända personer. Hur går det till?
Kliv in på Barnens Forskarbyrå, en gestaltad plats där barn och unga bjuds in till en tidsresa som arkivdetektiver. Med hjälp av ledtrådar och analog teknik kartlägger vi den okända personen. Barnens Forskarbyrå är ett bra exempel på hur det går att skapa ett lustfyllt lärande om arkiv, person- och släktforskning, historiebruk och hur historia blir till. Forskarbyrån kan anpassas till lokala arkivmaterial och användas både i drop-in verksamhet och som skolprogram.
14.00 Dagen avslutas
